לב ליבו של הניסוי Gravity Probe B הוא מערך של ארבעה גירוסקופים מעשה ידי אמן הנמצאים בנפילה חופשית בשדה הכבידה של כדה"א. ארבעת הגירוסקופים הם כדורי קוורץ שכדוריותם לוטשה בהתמדה בדיוק של שכבות מולקולריות בודדות. כה מושלמת היא כדוריותם עד כי לו היינו מגדילים מימדיהם לכדי ממדי כדה"א עצמו, היו "ההרים" הגבוהים ביותר המצויים עליו מתנשאים לגובה של פחות מ- 2.4 מטר מעל לעמקים הנמוכים ביותר שבו... הכדורים הללו מצופים בשכבה דקיקה (1270 ננומטר) של המתכת ניאוביום המתאפיינת במוליכות-על בטמפרטורות בהן ההליום מתנזל בריק. לעובדה זו, כפי שניווכח מיד, חשיבות מכרעת במערך הניסוי. (קרדיט: כל התמונות מכאן ואילך לקוחות מאתר הניסוי. הערה: אם אין לכם פס רחב אולי כדאי יהיה לוותר על ההורדה...)
הכדור והתושבת - perfect match |
ארבעת הגירוסקופים דלעיל מסודרים במערך של שני זוגות המאונכים זה לזה, מקובעים בתוך מיכל ואקום השקוע באמבט של הליום נוזלי המצוי בקביעות בטמפרטורה של קצת פחות משתי מעלות קלווין. בטמפרטורה זו המעטפת החיצונית של הכדורים נמצאת בפאזה של הולכת-על כלומר, אפס התנגדות חשמלית. בתנאים אלו מתמיד הזרם החשמלי בזרימתו עד סוף כל הדורות, אלא אם הוא מופרע ע"י גורמים חיצוניים. כל כדור מרחף בתוך תושבת מיוחדת ומסתחרר סביב צירו בקצב של 4000 סיבובים בדקה. מגע קל בין התושבת והכדור - ושלום על ישראל. בהסתחרר הכדור סביב צירו מסתחרר עימו השריג האטומי המרכיב את מעטפתו, ובדיוק באותה מהירות זוויתית. אלא ש"ים" האלקטרונים החופשי לזרום ללא "חיכוך" על פני השריג מפגר אחרי סיבוב השריג ומתקבלת צפיפות זרם חשמלי בכיוון קווי הרוחב של הכדור. צפיפות הזרם הזו משרה דיפול מגנטי מוחשי ביותר (המכונה בז'רגון המקצועי London moment) המתלכד במדוייק עם ציר הסיבוב. מערך הגירוסקופים המסתחררים וכלי המדידה הנלווים להם עטופים ברדיד עופרת על-מוליך הממסך את המערכת מפני השדה המגנטי של כדה"א עצמו.
כל המערכת הזו נישאת ע"ג לווין המשוגר למסלול מעגלי בגובה 642 ק"מ מעל פני הים, ובמישור המכיל את ציר הסיבוב של כדור הארץ. במצב זה נמצא לווין הניסוי כל העת בנפילה חופשית, בדיוק כמו כל לווין אחר במסלול סביב גרם שמימי. היות ומערכת מקומית המצוייה בנפילה חופשית היא מערכת התמד מושלמת, ממדל כל אחד ואחד מארבעת הגירוסקופים שלנו מערכת התמד בדיוק מופתי. וכך, עם כל הקפה והקפה, חוצה הלווין הנושא את המערכת הניסויית את "מרחב ההשפעה" הכבידתי של כדור הארץ, וזה האחרון מטביע חותמו בצירי הסיחרור של הכדורים, המתלכדים כאמור עם כיוון הדיפולים המגנטיים. אלו האחרונים ניתנים למדידה בדיוק רב ביותר ובאמצעותם ניתן לעקוב אחר השינויים הצפויים בוקטור המהירות הזוויתית. כפי שתארתי ברשומה הקודמת בנושא, שתי תרומות להסטה: זו הנגרמת מעקמומיות המרחב-זמן וזו הנגרמת מגרירת מסגרת; הנה שני איורים נאים הממחישים את האפקטים, בתוספת התרומות הכמותיות להסטה הזוויתית:
שתי ההשפעות הכבידתיות על ציר הסיבוב. הנוסחא למטה בצד שמאל היא קירוב מעולה לשדה כבידה חלש. |
ה-probe. המערכת הדוגמת בעת הרכבתה. |
חלק מהמערכת (הקריוסטאט?) |
עוד... |
הרכבת ה-SQUID |
הפיזיקה והאלקטרוניקה של ה-SQUID |
הסירטונים הבאים שהוכנו ע"י צוות הניסוי מומלצים לצפייה:
לחלק הרביעי לחלק השני
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה